Θέλει και το αμάξι σου προετοιμασία για τον χειμώνα που έρχεται

προετοιμασία για τον χειμώνα

Ο καιρός περνάει και από το φθινόπωρο μπαίνουμε σιγά σιγά στο χειμώνα. Αρχίζουμε να σκεφτόμαστε χειμερινές εξορμήσεις σε φιλικά εξοχικά ή στο χωριό. Πέρα από την όρεξη και τα χειμερινά ρούχα μας πρέπει να προετοιμάσουμε και το αυτοκίνητό μας για τον χειμώνα που έρχεται. Με κυριολεκτικά ελάχιστο κόστος μπορούμε να αποφύγουμε, πέρα από οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ταλαιπωρία, υλικές ζημιές που ξεπερνούν κατά πολύ το μηνιαίο μας budget. 

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να ελέγξουμε:
Ελαστικά: Κατά κύριο λόγο, επιβάλλεται τα ελαστικά μας να είναι σε καλή κατάσταση κατά του χειμερινούς μήνες. Οφείλουμε να ελέγχουμε την πίεση μέσα στα ελαστικά σύμφωνα με το εγχειρίδιο του κατασκευαστή. Ένα φθαρμένο λάστιχο, μπορεί το καλοκαίρι να μην είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα αλλά με μία βροχή μπορεί να μας βγάλει εκτός πορείας και δρόμου το λιγότερο. Εάν κινείστε σε περιοχές όπου ο υδράργυρος είναι χαμηλά και οι βροχές είναι συχνό φαινόμενο, είναι προτιμότερο να επενδύετε σε ελαστικά που είναι για βροχή.

Αλυσίδες: Μια "ιστορία-αμαρτία" για μια μεγάλη μερίδα οδηγών. Κάθε χρόνο με την παραμικρή χιονόπτωση βλέπουμε ατελείωτες ουρές ακινητοποιημένων οχημάτων με επιβάτες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και κανάλια να αναρωτιούνται που είναι το κράτος. Το κράτος είμαστε πρώτα από όλα εμείς και οφείλουμε κατά τους χειμερινούς μήνες να έχουμε στον χώρο των αποσκευών μας ένα σετ αλυσίδες. Σε ένα οποιοδήποτε κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων ή και απλό βενζινάδικο μπορείτε να βρείτε αλυσίδες σε εξαιρετικά οικονομικές τιμές. Είναι ένα έξοδο που δεν θα επαναλαμβάνεται άλλωστε κάθε χρόνο.

Φώτα: Τα φώτα του αυτοκινήτου σας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να κυκλοφορείτε με ασφάλεια κατά τους χειμερινούς μήνες. Ομίχλες και βροχές κάνουν την ορατότητα εξαιρετικά δύσκολη όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους άλλους οδηγούς που μπορεί να μην μας διακρίνουν αν τα φώτα μας δεν λειτουργούν σωστά και δεν είναι ρυθμισμένα όπως πρέπει.

Υαλοκαθαριστήρες: Ένα ακόμη εργαλείο όχι μόνο για την σωστή ορατότητα αλλά και για την διατήρηση της καλής κατάστασης του παρμπρίζ. Τα μάκτρα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση καθ' όλους τους μήνες του χειμώνα.

Λάστιχα μόνωσης: Αναφερόμαστε στα λάστιχα που περιβάλουν όχι μόνο τα παράθυρα αλλά και αυτά γύρο από τα φώτα ή και το πάρμπρίζ. Πριν την έλευση του χειμώνα οφείλουμε να σιγουρευτούμε ότι όλα τα λάστιχα είναι σε καλή κατάσταση και ότι διατηρούν την καμπίνα μονωμένη και στεγανή όχι μόνο από τους εξωτερικούς θορύβους αλλά και από υγρασία ή ακόμη και τα νερά της βροχής. 

Κλιματισμός και Εξαερισμός: Λόγω του ότι κατά τους χειμερινούς μήνες τα παράθυρά μας τα διατηρούμε κλειστά κατά κανόνα, για το επιθυμητό κλίμα στην καμπίνα στηριζόμαστε σχεδόν αποκλειστικά στο σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού. Πρόκειται για έναν μικροέλεγχο ρουτίνας. 

Extra tips:

Μην αμελήσετε να βάλετε στο ψυγείο παραφλού, στις κλειδαριές λίγο λιπαντικό (WD-40), στο χώρο αποσκευών λίγο αντιπαγωτικό κρυστάλλων, μία φλις κουβέρτα που δεν πιάνει χώρο αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, καλώδια μεταφοράς ρεύματος και τέλος ένα μπιτόνι καυσίμων μπορεί να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση μια μέρα. 

 

Κατηγορία blog